Pojemniki termoizolacyjne - jak przetransportować żywność?

2020-07-06

Transport żywności nie jest łatwym zadaniem. Temperatura potraw jest bardzo ważna, szczególnie jeśli w grę wchodzi dowóz jedzenia lub catering. Dowiedz się jak przewozić żywność, aby było zawsze świeże i smaczne.

1. Pojemniki termoizolacyjne gwarantują bezpieczny transport jedzenia
2. Pojemniki termoizolacyjne – sposób użytkowania i czyszczenia
3. Pojemniki termoizolacyjne – jakie wybrać?

Pojemniki termoizolacyjne gwarantują bezpieczny transport jedzenia
Pojemniki termoizolacyjne to poszukiwan
y przez firmy cateringowy sposób na bezpieczny transport jedzenia, bez obaw o utratę pożądanej temperatury potraw.
W pojemnikach termoizolacyjnych przewozić można jedzenie w temperatur
ach od -40 do 100 stopni Celsjusza. Ich dodatkową zaletą jest stabilna konstrukcja. Dzięki prowadnicom bezpieczny jest zarówno załadunek, jak i przewożenie oraz rozładunek jedzenia. Co więcej, pojemnik termoizolacyjny wyposażony jest niejednokrotnie w elementy, które umożliwiają układanie pudełek w stosy. Dzięki temu nawet transport wielu pojemników nie zajmuje dużo miejsca i nie stanowi dużego problemu. Taka budowa pojemników sprawia również, że nie potrzeba wiele miejsca na ich przechowywanie. Pudełka dostępne są w różnych rozmiarach oraz głębokościach. Do środka pasują zarówno opakowania GN 20 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm, jak i 200 mm.
Pojemniki termoizolacyjne
z budowane są z podwójnej ścianki i są wykonane z tworzywa sztucznego. Dzięki temu mają bardzo dobre parametry izolacyjne, które umożliwiają przechowywanie i przewożenie zarówno potraw ciepłych, jak i zimnych. Dodatkową zaletą pojemników termoizolacyjnych jest możliwość przewiezienia jedzenia w nienaruszonym stanie.



Pojemniki termoizolacyjne – sposób użytkowania i czyszczenia
Wysoki poziom czystości to podstawa każdego punktu gastronomicznego. Dbanie o higienę dotyczy również firm cateringowych. Pojemniki termoizolacyjne pozwalają na przewożenie jedzenia w bezpieczny sposób, bez kontaktu z zanieczyszczonymi powierzchniami. Aby zagwarantować najwyższy poziom higieny należy odpowiednio je czyścić. Odpowiednia konserwacja oraz pielęgnacja sprawi, że pojemniki nie tylko będą dobrze spełniać swoją funkcję, ale również będą służyć przez długi czas.
  Pojemnik termoizolacyjnynie powinien być zanurzane w wodzie. Do ich czyszczenia najlepiej miękkiej gąbki lub ścierki. Po wytarciu pojemników w środku należy opłukać ją pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć do sucha papierowymi ręcznikami. Inny sposób to czyszczenie pojemników w zmywarkach gastronomicznych. Dzięki ergonomicznym, zaokrąglanym rogom pojemników, ich czyszczenie nie powinno przysparzać problemów.
Warto pamiętać, że żywność nie powinna mieć bezpośredniej styczności z powierzchnią pojemnika. Do przechowywania potraw używane są najczęściej pojemniki GN, opakowania kartonowe, styropianowe
lub plastikowe. Przed zapakowaniem jedzenia warto sprawdzić, czy pojemnik termoizolacyjny nie posiada pęknięć lub uszkodzeń.



Pojemniki termoizolacyjne – jakie wybrać?
Głównym kryterium przy wyborze pojemników termoizolacyjnych powinna być ich wytrzymałość oraz funkcjonalność. Wykonane z wysokiej jakości materiałów pudełka zapewnią bezpieczny transport potraw, a przy tym będą mogły być wykorzystywane przez długi czas. Kolejny aspekt to parametry izolacyjne. Brak odpowiedniej izolacji spowoduje, że jedzenie szybko straci swoją świeżość lub smak. Nie mniej istotny jest również kształt pojemników. Warto zdecydować się na modele, które łatwo ze sobą zestawić. Dzięki odpowiedniej konstrukcji transport nawet dużej ilości jedzenia nie będzie stanowił problemu.



Wydanie nr 115/2024 z dnia 24.04.2024 ISSN: 2391 – 6214